Høng-Haslev.Faxe-Lokalt_øst

Go to content

Main menu

Snekkelstrup

 
 

Snekkelstrup,
-en forsvunden landsby


Snekkelstrup, -eller Schechelstrup, Snikelstrup, som den benævnes i gamle arkivalier, lå i Spjellerup sogn, et stykke øst for godset Vemmetofte, hvortil Spjellerup og Smerup sognes gårde hørte. Byens navn skal iflg. Brasch: ”Vemmetoftes Historie” bd. 1 side 9 være kommet af ”Snedker”, senere Snedkerstrup, hvilket navn findes på de ældste opmålingskort
I sin velmagtsdage udgjordes landsbyen Snekkelstrup af 8 bøndergårde. Dens nøjagtige placering kan fastslås til umiddelbart øst for Vemmetofte Dyrehave. Byens gamle gadekær findes endnu midt på den gamle hovmark, og der skal kunne påvises lavninger i terrænet som stammer fra vejene i og omkring landsbyen.
Snekkelstrup nåede aldrig som andre landsbyer i Danmark at blive udskiftet endsige udflyttet, eftersom den blev nedlagt i 1717 af prins Carl, som da ejede Vemmetofte. Dengang omfattede Spjellerup sogn også det nuværende Vemmetofte sogn, som først blev skilt ud i 1735, hvilket også ses af, at Spjellerup kirkebog i den ældste periode indeholder mange indførsler om folk, boende i landsbyen Vemmetofte, der formentlig har ligget lige omkring selve godset. Nøjagtigt hvor vides ikke. Men også denne landsby måtte nedlægges for at udvide godsets tilliggende. Nedlæggelsen af de to landsbyer skete netop som et led i de udvidelsesplaner, prins Carl havde for godset og dets skove.

 
 

I Kirkeskov: ”Østsjælland, et gammelt folk møder en ny tid” hedder det:
”Mens det i dag ikke med bestemthed vides, hvor Vemmetofte by har ligget, vides det med sikkerhed, at Snekkelstrup by har ligget midt i den nuværende Dyrehavemark unde Vemmetofte Hovedgård. Thi der findes endnu byens store gadekær, som hævdes at være brolagt i bunden, ligesom en lavning i terrænet skulle angive bygadens placering.
I tørre somre kan gårdene og i særdeleshed deres brønde lokaliseres som striber og punkter med særlig kraftig plantevækst, hidrørende fra fortykkelser i kulturlagene på de pågældende steder.”

Hvis du klikker på billedet af Snekkelstrup gamle gadekær, kan du læse mere om den forsvundne by og nogle af dens beboere!

 
 
 
Back to content | Back to main menu