Høng-Haslev-Faxe-Lokalt_sagn

Gå til indhold

Hoved menu

Solbjerg-Ørslev

Lokale sagn >
 
 
 

SAGN OG BERETNINGER

indeholder en række sagn, spøgelseshistorier  og andre folkeminder fra Høng kommune.
Indslagene er ordnet efter den lokalitet, hvorfra de stammer.
Alle historierne, som for det meste er hentet i Dansk Folkemindesamlings arkivalier, findes i kopi på Lokalhistorisk Arkiv i Høng. Også forslag med historier fra Midt- & Østsjælland er velkomne, send evt. en mail til:
nj@arkivhong.dk

 

Solbjerg & Ørslev:

Den hovedløse hare og dalsoen
Hvis man fra Ørslev gik ad Kragerup til en sen, mørk aften, kunne det ske, at man hørte en rungende galop bag sig som af en hest i vild fart.
Når man trådte til side, så man en hovedløs hare fare forbi. Det var den, der leverede galoppen.
Mere almindelig kendt er nok sagnet om Dalsoen. Den holdt til i dalen mellem Solbjerg og Ørslev. Man så den sent om aftenen, ofte med 9 smågrise. Det var ikke heldigt at møde den, for så for man vild. Man var derfor bange for at møde den.

Den hovedløse hjort i Dall

På samme vejstrækning skete det også, at man ved aftenstide mødte en hovedløs hjort, der galopperede af sted. Det lød, som når en mand går med træskostøvler på frossen jord.
Man var ikke glad for at møde den, skønt den aldrig gjorde nogen noget, når man bare gik forbi den og lod som ingenting og lod være at jage efter den.

En mærkelig kalv
En gammel tækkemand fortalte i 1870'erne om en sær oplevelse, han havde ved Dalgård, -kaldet Dall-, som ligger på marken mellem Solbjerg og Ørslev.
Han kom en sen aften gående ad vejen. Pludselig hørte han noget komme løbende efter sig. Da det nåede ham, så han, at det var en kalv. Den satte farten ned og gik side om side med manden, der lagde sin stok hen over ryggen på den.
Stokken sank igennem og delte kalven i 2 dele, og stykkerne løb hver sin vej, det ene fremad, det andet tilbage.

Hovedløs hest og lygtemænd

På Solbjerggårdens mark så nogle høstfolk engang en hovedløs hest, der løb på vejen fra Solbjerg mod Ørslev.
En anden gang var en røgter samme sted ved at flytte en ko på Solbjerggårdens mark, der stødte op til byen. Og da stod den hovedløse hest pludselig og prustede bag ham, mens den stampede i jorden med sine træben.
Nede i Solbjerg Råmose kunne man om natten se lygtemændene springe omkring. Børnene var ivrige efter at prøve at fange dem, men blev advaret af de voksne, der var meget forfærdede, for man sagde, at lygtemænd gjorde folk vildfarne.

 
 
 
 
 
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu