Frantz Olsen
(-)
Mette Nn
(-)
Ole Frandsen
(-1727)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Dorthe Povlsdatter

Ole Frandsen

  • Ægteskab: Dorthe Povlsdatter i 1712 1
  • Død: 1727, Ll. Elmue, Matr.Nr. 2 "Folehavegård", Folehaven 3 2
Billede

punkttegn  Generelle notater:

BIOGRAFI:
Kilde: Severin Kjær: "Fra Stavnsbåndets dage." side 247-49:
En torsdag i slutningen af februar 1721 kom et par bissekræmmerfolk, Hans Hindsholm og kone, Karen Lund, ind på Ole Frandsens gård for at slå en handel af. Kvinden der i gården, Dorthe Poulsdatter, købte noget lærred, urter og broget tøj, hvorpå hun gik ind i kammeret og hentede sine kridthuse med penge. Hun manglede imidlertid 2 mark og måtte derfor åbne mandens vråskab. Herfra tog hun en pung, hvori der var 54 sletdaler og nogen småmønt, som hun betalte kræmmerne med. Derpå satte hun igen pungen ind i skabet, men hun tog ikke nøglen ud.
Imidlertid kom der en mand og "bad faddere". Hun gik for at hente ham et glas brændevin og fulgte ham senere ud til porten.
Den gamle farmor, Mette, som havde siddet i stuen og spundet, gik også med ud, og da pigen var i køkkenet, var kræmmerne imens alene i stuen. Da konen igen kom ind, bad de om et krus øl. Hun gik så op i kammeret for at tappe øllet. Hun gav dem det og forlod stuen, så kræmmerne igen var alene mens de drak øllet. Lidt efter gik de, idet de talte om, at de agtede sig ad Strandhoved til.
Først til aften savnede konen pungen og sendte derfor straks bud til Strandhoved, men der hverken var eller havde været bissekræmmere den dag. Konen måtte derfor slå sig til tåls indtil manden kom hjem, hvilket først skete ved sengetid. Bonden og hans bror (Peder Frandsen, der var gårdmand i Strandhoved) tog straks ud for at lede, men deres søgen var forgæves indtil om lørdagen.
Først da traf de parret, og de kørte omgående manden til Totterupholm (Rosendal), hvor han blev sat i hullet. Kvinden vogtede de selv i Elmue.
Flere vidner havde den dag, pengene blev borte, hørt kræmmerfolkene gå på vejen og skændes. Han kaldte hende for en Kanalje, men hun skældte ham ud for en tyv og sagde, at det ville gå ham galt for de penge, som han tog i Elmue.
Siden klagede bissekræmmerens bror på tinge over, at fangerne ikke fik noget til deres underhold, men blev sultede. Klagen blev afvist ved retten. En bekendelse om tyveriet kom ikke frem.
Sagen nævnes i Tryggevælde herreds justits-protokol 18/3 1721:
Blandt stokkemændene ses Niels Espensen & Espen Nielsen, Tokkerup. Sagfører for Ole Frandsen var Joen Andersen, Faxe.

Gården brændte i sommeren 1973 ved et lynnedslag. Den stuelænge, der brændte, var af samme alder, som på nabogården "Skovbæk", Peder Rasmussens gård, hvilket vil sige fra omkring 1800 eller ældre.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Eksamen: Ll. Elmue, Matr.Nr. 2 "Folehavegård", Folehaven 3.

• Beskæftigelse: gårdmand.

• Nationalitet.


Billede

Ole blev gift med Dorthe Povlsdatter, datter af Povl Nn og Birthe Olufsdatter, i 1712.1 (Dorthe Povlsdatter døde i Ll. Elmue, "Folehavegård".)


Billede

Kilder


1 Everdrup kirkebog 1717 (1). Hun blev her nævnt som gudmor til Niels Rasmussens datter Anna i Engelstrup i 1717. Om hun er blevet gift med Ole Frandsen lige netop dette år vides ikke, men det er første gang hun er fadder under betegnelsen "Ole Frandsens kone i Ll. Elmue". I virkeligheden er hun nok snarere blevet gift før 1712, idet hendes ældste barn jo er født det år.

2 Rosendal skifteprotokol 1727 (1). LAK 380-257 A-B, kort 3/25, side 74B: Skifte 21/4 1727 efter Ole Frandsen, gårdmand i Ll. Elmue. Enken Dorthe Povlsdatter med lovværge Hans Ernst. Børn: Frands Olsen, 15 år. Elisabeth Olsdatter, 12 år. Anna Olsdatter, 8 år. Christopher Olsen, 6 år. Formynder: Peder Frandsen, Strandhoved, for Frands. Værger: Andreas Christensen, Hovby for Elisabeth. Niels Larsen, Faxe for Anna. Rasmus Andersen, Ll. Elmue for Christopher.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 1 Feb. 2010 med Legacy 7.0 fra Millennia