pil pil pil pil
Jens Rasmussen
(1813-1885)
Anne Cathrine Hansdatter
(1812-1884)
Peder Nielsen
(1826-1906)
Ane Margrethe Hansdatter
(1830-1877)
Rasmus Jensen
(1843-1914)
Cathrine Marie Nielsen
(1854-1910)

Niels Jensen
(1875-1942)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Inger Marie Pedersen

Niels Jensen

  • Født: 2 Aug. 1875, Faxe, Rebslagervej
  • Døbt: 29 Sep. 1875, Faxe 2
  • Ægteskab: Inger Marie Pedersen den 2 Sep. 1900 i Faxe, Faxe Sogn 1
  • Død: 25 Maj 1942, Faxe i en alder af 66 år
  • Begravet: 1942, Faxe
Billede

punkttegn  Generelle notater:

Niels Jensen overtog sin morfar Peder Nielsens ejendom og virksomhed på Torvegade 31-33 i Faxe. Der forelå en testamentarisk bestemmelse, hvoraf det fremgår, at Peder Nielsens enke skulle have gratis bolig i huset og brændsel stillet til rådighed. Ejendommen ligger som nabo til Faxe Bryggeri. Beboelsen til ejendommen var et gammelt stråtækt bindingsværkshus, som lå med gavlen ud til gaden. Langs med huset var opkørsel til gårdsplads og værksted. Da Niels Jensens datter Esther senere overtog hele ejendommen blev der efterhånden lagt fast tag på det gamle hus. Det skete ikke af æstetiske grunde, stråtaget klædte huset langt bedre end de moderne materialer. Forandringen skete kun fordi brandforsikringen blev for dyr.Huset var delt på langs i en sydvendt og en nordvendt lejlighed. I dette hus boede Peder Nielsen og senere hans enke så længe hun levede. I de første år af deres ægteskab boede Niels Jensen og Inger Marie i den anden side af huset, vist den søndre.
Morfar kom i lære som tømrer og var endog en meget dygtig håndværker. Han havde i 2 perioder omkring århundredskiftet arbejde i København omkring den store lockout. Første gang var ca. 1898 til 1900 indtil han blev gift. I 2. omgang, 1902-03, boede hele familien i København. Han vendte derefter tilbage til Faxe, hvor han i 1907, -året efter Peder Nielsens død-, fik næringsbrev og kunne nedsætte sig som tømrermester.
I 1909 byggede han et nyt beboelseshus (Torvegade 33). For at få plads til huset købte han et trekantet jordstykke af bryggeriet. Huset skulle jo helst ligge i flugt med gaden. I det gamle hus boede Peder Nielsens enke stadig i den ene halvdel, og den anden var lejet ud.
Niels Jensen stod for byggeriet af mange ejendomme i og omkring Faxe, f.eks. operationsafdelingen på amtssygehuset i Faxe, Faxe Apotek, en del af skolen, samt et utal af gårde og enfamiliehuse.Niels Jensen var med til, i forening med daværende overlæge, professor Hertel og 2 andre Faxe-borgere, at starte Faxe Frivillige Brandværn, hvis motorsprøjte nu står på Stevns Museum sammen med et foto af de folk, der stiftede brandværnet. Niels Jensen var medlem af Fremtids Våbenbrødre.
Det gamle hus er i Gyldendals Egnsbeskrivelse fejlagtigt udlagt som værende Rasmus Svendsens gamle skole fra 1650´erne. Denne ligger imidlertid en halv km længere mod nord ad Egedevej ved den gamle "Kragedamsplads", hvor byens gadekær engang var.
Slet så gammelt var huset ikke, -snarere omkring 200 år. Så langt vi kan følge det tilbage, var det fæste under Jomfruens Egede. Det blev i sin tid fæstet til Peder Nielsens svigerfar, Hans Christian Larsen, der også var tømrer.
Huset lå på en grund af store kampesten og fulgte helt jordsmonnets hældning fra gården ud mod gaden. Huset var så skævt, at hvis man lagde en bold i den ene ende og åbnede alle døre, kunne bolden af sig selv trille helt ned i soveværelsetud mod gaden. Jeg har fået fortalt, at der i den sydlige halvdel af huset lå en meget stor sten i stuegulvet. Den har været for stor til, at man kunne få den op, hvorefter man har lagt gulvet rundt om stenen og placeret et møbel oven over for at skjule den.
Hvordan den lejlighed var indrettet, ved jeg ikke. Jeg har aldrig set den indvendig. Det var altid den nordre side, jeg så. Her kom man ind ad en fløjdør, der vendte ud til indkørslen. Indenfor var der en lille forstue med en dør ligefrem til køkkenet, der havde klinkegulv, men så vidt jeg ved før den tid stampet lergulv. I køkkenet stod et lille brændekomfur. Der var et lille køkkenbord med trævask. Den blev dog senere udskiftet med en jernvask. Fra køkkenet var udgang til et lille rum i husets vestende, hvor der var brændsel og opgang til det uudnyttede loft. Fra dette rum kunne man gå videre ud i gården
.Til venstre for forstuen var hverdagsstuen. Her stod husets gamle bornholmerur fra tiden 1840-50. Der stod også en sofa, over hvilken familieportrætterne hang. De forestillede Peder Nielsen og hans kone, Ane Margrethe Hansdatter. Der stod et gammelt chatol i denne stue med 2 malmlysestager og en malmmorter på. Der er ingen tvivl om, at det alt sammen var arvestykker, måske stammende fra Peder Nielsens eller hans kones familie. Fra stuen var der dør videre ind til soveværelset, der lå ud til gaden. Da Niels Jensen døde, overtog hans eneste datter, Esther, hele ejendommen, som hun lejede ud. Der var 2 lejemål i hvert hus.
Det "nye" hus var indrettet med 2 stuer til gaden, køkken og entre samt baggang mod gårdpladsen i stueetagen. Fra entreen gik trappen op til 1. sal, hvor der var en mindre lejlighed og det tidligere soveværelse. Dette sidste rum var det eneste, mor ikke lejede ud. Her stod alle de af familiens ting, der ikke var plads til i lejligheden i Teestrup.
Til ejendommen hørte et stort redskabsskur, der strakte sig langs vestsiden af gårdspladsen ud mod haven. I sydsiden af gårdspladsen lå ejendommens mødding og modsat den var morfars værksted. Selve værkstedet lå på 1. sal, mens der nedenunder var vaskehus, toiletter mm.
Haven var oprindelig meget stor og nåede helt ud til de åbne marker mod vest. Efterhånden som Faxe Bryggeri blev større, solgte Niels Jensen bid efter bid af haven, og nu er det hele en integreret del af bryggeriet. Esther Jensen solgte hele ejendommen i 1959 for at finansiere ombygningen af skolen i Teestrup. Det skete i erkendelse af, at de næppe nogensinde ville flytte tilbage til Faxe efter så mange år på Haslev-egnen. Ejendommen blev ikke solgt direkte til bryggeriet, men det endte i løbet af nogle år alligevel med, at det blev bryggeriet, der købte den.
Det gamle hus blev nedrevet i midten af 1970´erne og huset fra 1909 blev ombygget og moderniseret indvendig. Det bebos af funktionærer ved bryggeriet. -En epoke var slut og en ny begyndt!

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Ejendom: Overtog ved arv, 1906, Faxe, Torvegade 31. 3

• Beskæftigelse: Tømrer.

• Søskende:.
Christian Jensen, født 26/6 1879 i Faxe.
Ane MARIE Jensen, født 6/2 1886 i Faxe. I familien kaldet "Faster Marie". Gift m. Anders Stangerup (født 6/3 1874). Datter Grethe Stangerup og søn Ejnar Stangerup. Boende Børglumvej 6 i Vanløse.
Anna Margrethe Jensen, født 29/11 1894 i Faxe. Død 14/1 1920.


Billede

Niels blev gift med Inger Marie Pedersen, datter af Hans Christian Pedersen og Karen Marie Nielsen, den 2 Sep. 1900 i Faxe, Faxe Sogn.1 (Inger Marie Pedersen blev født den 22 Jun. 1879 i Stubberup 4, døbt den 21 Sep. 1879 i Faxe,5 døde den 9 Nov. 1935 i Faxe, Torvegade 33 og blev begravet i 1935 i Faxe.) Årsagen til hendes død var Kræft.

punkttegn  Begivenheder i deres ægteskab:

• Bopæl: Faxe, Torvegade 33.


Billede

Kilder


1 KB 472 Faxe, viede 1900. Ungkarl og tømrermester Niels Jensen, født i Faxe 2/8 1875 af forældre: hjulmand Rasmus Jensen og hustru Thrine Marie Nielsen, Faxe
og pigen Inger Marie Pedersen, født i Stubberup, Faxe sogn, 22/6 1879 af forældre: Husmand Hans Christian Pedersen og hustru Karen Marie Nielsen, Stubberup.
Forlovere: Rasmus Jensen, hjulmand i Faxe (m.f.P.) og Hans Chr. Pedersen, husmand i Stubberup (m.f.P.)

2 KB 472 Faxe, fødte mænd (AO 1844-83 opslag 133 nr. 58) (29/9 1875). Niels Jensen, født 2/8, døbt 29/9.
Forældre: Hjulmand Rasmus Jensen, Faxe og hustru Kathrine Marie Nielsen (21 år).
Båret af gmd. Jens Rasmussens datter Karen Marie.
Faddere: Jens Rasmussen. Tømrer Hans Christian Larsen, alle Faxe.

3 Egne optegnelser (10). Niels Jensen arvede ejendom og virksomhed efter sin morfar, Peder Nielsen, der døde dette år. En testamentarisk bestemmelse fastslog, at Peder Nielsens enke, Anne Sophie Christiansen, skulle blive boende i huset til sin død.

4 Private optegnelser (3). Født i "Bavnekulehuset", Stubberup.

5 KB 472 Faxe, fødte kvinder 1879. Inger Marie Pedersen,
født 22/6, døbt 21/9.
Forældre: Indsidder Hans Christian Pedersen og hustru Karen Marie Nielsen, Stubberup.
Båret af Hans Andersens datter Inger Marie Hansen,
Stubberup. Faddere: Gmd. Hans Andersen, Stubberup. Væver Jens Christensen i Hovby.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 1 Feb. 2010 med Legacy 7.0 fra Millennia