Høng-Haslev-Faxe-Lokalt_sagn

Gå til indhold

Hoved menu

Hallenslev-Sæby

Lokale sagn >
 
 
 

SAGN OG BERETNINGER

indeholder en række sagn, spøgelseshistorier  og andre folkeminder fra Høng kommune.
Indslagene er ordnet efter den lokalitet, hvorfra de stammer.
Alle historierne, som for det meste er hentet i Dansk Folkemindesamlings arkivalier, findes i kopi på Lokalhistorisk Arkiv i Høng. Også forslag med historier fra Midt- & Østsjælland er velkomne, send evt. en mail til:
nj@arkivhong.dk

 

Hallenslev & Sæby:

Haren i højen
Vi starter i Buerup, hvor der i nærheden af den gamle skole var en høj. I højen boede en hare, som ingen kunne skyde. Mange prøvede forgæves, men en mand fik en ide. Han vidste nemlig, at almindelige blykugler ikke bed på denne hare, så han puttede en sølvknap i bøssen og gik på jagt.
Han skød, og haren faldt død om. Men i det samme hørtes et vræl, som af et menneske. Haren var nemlig en heks. Manden blev bagefter syg og kom sig aldrig.

Det undergørende træ i Selchausdal Skov
Beretninger om undergørende træer, -"hultræer"-, kendes fra næsten hver en egn i Danmark. Her på egnen er der fortalt om et i Selchausdal Skov. Dets grene var sammenvokset, så de dannede et hul, man kunne krybe igennem.
Træet blev brugt imod "skæver". For at det virkede, skulle man kravle igennem hullet en torsdag nat kl. 12. Så forsvandt sygdommen. Det fortælles, at træet stod der endnu i 1876 og blev flittigt brugt.
I nærheden boede der en gammel kone. Hun vidste, hvordan man skulle bære sig ad, og hun havde en kærkommen biindtægt ved for en betaling af 3 mark at vejlede besøgende.
Hun sendte barnet 3 gange avet igennem åbningen og for hver gang gik hun 3 gange avet (fra højre mod venstre) om træet mens hun læste nogle uforståelige ord.

Torpe og Hallenslev
-Ved Torpe gik der i nærheden af "Sandhøj" et hovedløst får. Hvis folk efter mørkets frembrud kom derud, for de vild og blev ved at gå i ring. Hvis man ville finde hjem igen, skulle man hele tiden holde til venstre.
-På en gård i Hallenslev legede engang nogle børn oppe på loftet. Under legen så de en hovedløs kat. Det skulle være på grund af, at gården tidligere ejer havde hængt sig på loftet.

Rokkehjul mod gengangere
-Det fortælles, at en mand i Hallebyore hængte et rokkehjul ved siden af husets indgangsdør, da moderens kiste skulle bæres ud af huset. Det skulle forhindre hende i at komme ind i huset, hvis hun gik igen, for manden havde rendt rundt om huset lige så mange gange, som dette gamle rokkehjul havde drejet rundt, når der blev spundet. -Man må sige, manden har haft travlt, og moderen må jo nok have været en gal dame i levende live, når han gjorde sig så megen ulejlighed.

 
 
 
 
 
 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu